zondag 27 maart 2016

Winter (toch nog)

Het was niet veel, de winter in Nederland. Niks, eigenlijk. Best jammer, want ik hou er wel van, pak sneeuw, veel ijs en lekker schaatsen. Verder dan dat was ik tot dit jaar ook niet gekomen. Skiën staat al jaren op mijn wensenlijstje, maar ik deed er niet veel mee. Tot 2016. Ik werd uitgenodigd voor drie winterse persreizen. En skiën stond ook op het activiteitenoverzicht. Dus ik moest er nu wel aan geloven. Om niet helemaal voor joker te staan, heb ik eerst zes lessen bij het indoorskicentrum in Sassenheim gevolgd voordat ik naar de Vogezen, de Alpen en Lapland vertrok.

Ik had het geluk dat de andere journalisten al konden skiën en zo kon het gebeuren dat ik tot drie keer toe privéles kreeg. Skiën ziet er heel gemakkelijk uit, maar ik weet nu wel beter. In de Vogezen (Vosges op z'n Frans) had het net dagenlang gesneeuwd en ik stond voor het eerst van mijn leven op deze kakelverse sneeuw op ski's. Daar zijn gelukkig geen foto's of nog erger, filmpjes van. Wel van het winterwonderland met duizenden kerstbomen waar ik doorheen mocht skiën:


In de Franse Alpen bij Samoëns was het schit-te-rend weer: mooi pak sneeuw, blauwe lucht. De hele dag skiles en nog bruin worden ook. Veel geleerd, ook hoe je 'elegant' op en af sleepliften, stoeltjesliften en gondels stapt. Bijkomend voordeel: ik was er eind januari, dus tussen kerst- en voorjaarsvakantie in. Rustig op de pistes en geen wachtrijen bij de liften. En ik kon zonder al te veel publiek -  maar wel met vallen en opstaan - de overstap van groen naar blauw maken. En ook nog genieten van het Grande Massif in de beeldschone Alpen:Begin maart naar een echt koud winterland: Fins Lapland. Wie van winter houdt, moet echt hier heengaan. Overal waar je kijkt: sneeuw, sneeuw, sneeuw. Metershoog. Ook de sneeuwpoppen:


De bergen daarentegen vallen mee (of tegen, 't is maar hoe je het bekijkt). Er zijn zeven hoogvlaktes in Fins Lapland en Ruka is er een van. Hoger dan 750-1000 meter wordt het niet. Er zijn pistes in alle kleuren en je kunt er tot 's avonds laat skiën. Ook mooi: de skilift is IN het dorp. Daar loop je vanaf je hotel zo naartoe. Gezellig skidorp en prima faciliteiten, maar voor fanatieke skiërs iets minder uitdagend, want je bent in drie minuten beneden. Maar voor beginnelingen als ik: ideaal. Verder dan de blauwe piste ben ik niet gekomen, maar het ging wel weer een stuk beter dan de vorige keer. En zo werd het toch nog een beetje winter...

De artikelen over de Vogezen, Franse Alpen en Lapland verschijnen eind 2016 in de krant, voor het begin van het nieuwe winterseizoen. Als het zover is, laat ik dat weten. Eerst maar even genieten van lente, zomer en herfst 2016.


27 maart 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten